Wist jij dit al over meditatie? Over de effecten van mediteren is steeds meer bekend. De resultaten van deze wetenschappelijke onderzoeken zijn meestal verbluffend positief. Veel mensen hebben deze kennis ook wel, al is het vaak ergens in het achterhoofd. Voor diegenen: de kracht van herhaling. 9 feitjes over de invloed van meditatie op een rij. Als dit je niet motiveert om af en toe te stilzitten, dan weten wij het ook niet meer!

Gemiddelde leesduur: 4 minuten

1 Je presteert beter

Studenten presteren beter door even te mediteren dan door een middagdutje te doen of te bankhangen voor de tv.

2 Je leeft langer

De telomeren die als een soort veiligheidskapjes aan het uiteinde van je chromosomen zitten worden sterker door meditatie. Dit gaat veroudering tegen en dus is je als mediterende een langer leven beschoren.

3 Je bevordert vrede

In de jaren 80 werden in het Midden-Oosten experimenten uitgevoerd met transcendente meditatie en de invloed op geweld. Een groep van zo’n 700 beoefenaars mediteerden in conflictgebieden zoals Libanon. Het resultaat overtrof alle verwachtingen. Het aantal doden daalde tijdens de meditatie van gemiddeld 12 naar 3 slachtoffers per dag. Dat is 75% afname in geweld! Zelfs in Israël en omliggende landen was het geweld in deze periode beduidend afgenomen.

4 Je bestrijdt misdaad

In Washington, tijdens een experiment met 3000 mediterende deelnemers, daalde de criminaliteit met 23%.

5 Je blijft kalm

De heersers van India lieten lang geleden monniken met een rede dicht bij hun hof wonen. Ze wisten dat de dagelijkse meditatie van de behulpzame asceten een kalmerend effect had op de bevolking in het gebied.

6 Je krijgt meer focus

Door mediteren krijgt je brein meer grijze materie, oftewel corticale schors. Dit gedeelte van de hersenen is verantwoordelijk voor besluitvaardigheid, aandacht en geheugen.

7 Je verandert je brein

Terwijl wetenschappers er voorheen van overtuigd waren dat het brein stopt met groeien na volwassenheid, blijkt dat aanhoudende meditatie mensen wel degelijk in staat stelt om hun brein blijvend te veranderen qua structuur en functie.

8 Je reduceert pijn

Waar een sterke pijnstiller als morfine een bewezen pijnafname van 25% stimuleert, kan meditatie de pijn reduceren met 40%. Je zou meditatie dus bij wijze van spreken kunnen zien als een sterker middel dan morfine! De bijeffecten van meditatie kunnen overigens erg prettig zijn.

9 Je hebt geen uren nodig

Je hoeft niet jarenlang en uren per dag te mediteren om er effect van te merken. Uit onderzoek blijkt dat als je 5 minuten per dag mediteert, dit al tot aanzienlijke verbeteringen in o.a. je gezondheid kan lijden.

Delen kan hieronder, met wie jij de positieve effecten van meditatie gunt!

Op Spirituele Reizen vind je diverse meditatie reizen en andere arrangementen waar je kunt mediteren.

Laat een Reactie achter