Leestijd: 7 minuten

Een paard is niet alleen een prachtig dier maar heeft ook bijzondere eigenschappen. Het schijnt dat deze gevoelige dieren een helend effect hebben op mensen. Waar is interactie met paarden goed voor? Welke effecten zijn wetenschappelijk onderbouwd? De genezende krachten van paarden in één overzicht.

The Horse Boy

De film The Horse Boy (2009) laat ons zien dat een jongetje met een ernstige vorm van autisme met zijn ouders naar Mongolië gaat. De omgang met paarden en de healing sessies met behulp van paarden bleken magische effecten te hebben. Hij kalmeerde, begon te communiceren en maakte zelfs vrienden. De trailer van deze documentaire kun je hieronder zien. Een aanrader!

Onderzoek naar helende kracht van het paard

Al sinds 1909 wordt er onderzoek gedaan naar de helende kracht van paardrijden en omgaan met paarden. De laatste tijd wordt het onderzoek steeds meer verbreed om de wetenschappelijke onderbouwing hard te maken. Er zijn veel voorstanders van het opnemen van paardentherapie in het zorgpakket door zorgverzekeraars. Therapeutisch paardrijden oftewel Equitherapie wordt ingezet tegen diverse problemen, bijvoorbeeld:

– Emotionele problematiek
– Eetstoornissen (zoals Boulimia)
– Angsstoornissen
– Aandachtstoornissen (zoals ADHD)
– Traumaverwerking
– Psychosomatische stoornissen
– Persoonlijkheidsstoornissen (zoals Borderline)

We hebben enkele positieve effecten van interactie met paarden op een rijtje gezet:

Ritme van de beweging van paarden

Volgens wetenschapper Rupert Isaacson doet het consistente ritme van paarden tijdens het paardrijden een stofje vrijkomen in de hersenen genaamd Oxytocine. Dit stofje geeft ons een gevoel van vertrouwen en remt de werking van het stresshormoon cortisol. De angst neemt af en maakt plaats voor kalmheid. Alleen al in de aanwezigheid van een paard verkeren zou therapeutische effecten hebben. Bijvoorbeeld voor mensen met een burn-out of kinderen met een aandachtstoornis.

Verhoogde activiteit rechter hersenhelft

Er is in 2015 met EEG (elektro-encefalogram) gemeten wat er in de hersenen van kinderen met autisme gebeurt na interactie met paarden. Het blijkt dat voor het contact met het paard de linker hersenhelft meer activiteit vertoont. Erna is de activiteit in de rechter hersenhelft hoger. Het kind komt uit de fixatie, staat meer open voor het leren van nieuwe dingen en vertoont betere communicatieve vaardigheden.

Overige effecten van paarden

Paarden zijn gevoelige dieren. Volgens onderzoek naar Equitherapie in Arizona is paardencoaching goed voor patiënten met depressie, angsten, aandachtsproblemen, dissociatieve stoornissen, Alzheimer, dementie, autisme en andere chronische aandoeningen.

Nog enkele effecten van paardentherapie:

Zelfvertrouwen: om met een paard om te gaan moet men een nieuwe vaardigheid leren en dit geeft zelfvertrouwen
Zelfeffectiviteit: gevoelens van machteloosheid kunnen plaatsmaken voor het gevoel “Ik kan het!” wat ons een gevoel geeft effectief bezig te zijn
Communicatie: door de non-verbale communicatie met paarden wordt men zich meer bewust van hun emoties en het belang van non-verbale communicatie in relatie’s
Vertrouwen: leren vertrouwen van een dier is een goede manier om vertrouwen in mensen terug te herstellen als dit vertrouwen bijvoorbeeld geschaad is in het verleden

Er zijn nog veel meer effecten te benoemen zoals assertiviteit, grenzen aangeven, angstreductie, sociale vaardigheden, creatieve vrijheid en spirituele groei.

Reizen met paarden

Wil je zelf een reis maken met paarden(coaching)? Er worden via Wishtrips en Spirituele Reizen regelmatig retreats met paarden aangeboden.
Op het moment van schrijven zijn dat er twee:

Wijsheid van paarden: Retreat met coaching en meditatie
Soul vacation Namibië

Wil je meer weten? Dan kun je ook je vraag stellen aan de reisaanbieders van de bovenstaande retreats.

Laat een Reactie achter