Leestijd: 4 minuten

5 tips om je weer helemaal relaxed en ontspannen te voelen

We hebben allemaal wel eens last van onrust in ons hoofd. Zit je er even doorheen? Niet getreurd. Met deze tips kun jij er weer helemaal (zen) tegen aan. Volg deze 5 adviezen op en ontspan.

1 Mediteren

Mediteren hoeft niet moeilijk te zijn. Vaak stellen mensen hoge eisen aan de meditatie en geven het na een paar minuten stilzitten op met de gedachte: “Het lukt toch niet.” Mediteren hoeft niet saai te zijn en je hoeft er niet jaren voor te leren. De grootste drempel is dat als je gaat stilzitten in het begin je hoofd zo onrustig kan zijn. Je geest weet niet wat hem overkomt. Vind je het gek? Je zit voor het eerst eens stil!  Als je hier even doorheen gaat kan mediteren zo ongelofelijk fijn zijn. Het eindeloos ontspannen maakt je hoofd steeds rustiger en na een tijdje weet je hoe je in je lichaam kunt zakken. Of wordt het een tweede natuur puur bij je aandacht te blijven. Mediteren kan iedereen leren.

2 Happy list

Pak eens ouderwets een stuk papier en een pen. Begin met schrijven. Schrijf alles op wat je gelukkig maakt en waar je dankbaar voor bent. Doe het nu! Maak twee minuten van je tijd vrij. Je zult merken dat je gelukkiger wordt als je vaker de dingen benadrukt die je een positief gevoel geven, ook al zijn ze nog zo klein. Tel de zegeningen en weet dat het altijd nog erger kan. Wees ook dankbaar naar de mensen in je leven. Al is het maar een moment dat je aan ze denkt met een glimlach op je gezicht. Niemand’s leven is perfect en zonder leiden. Of zoals de Dalai Lama het zegt: “Iedereen kent leiden en wil diep van binnen graag gelukkig zijn.”

3 Een mini-retraite

Je kunt voor jezelf ook een mini-retraite organiseren. In retraite gaan betekent jezelf helemaal terugtrekken uit de buitenwereld voor een bepaalde periode. Het leven gaat tegenwoordig zo snel, met zo veel afleidingen. Probeer je telefoon eens weg te leggen. Computer uit. Tv uit. Maak het knus. Steek wat wierook aan. Zet een rustig muziekje op met Tibetaanse belletjes en zingende schalen. Zorg dat je een theetje en wat gezond eten in huis hebt. Zorg bijvoorbeeld dat je een hele dag niets te doen hebt. Maak je niet druk om de buitenwereld en keer naar binnen. We willen vaak in allerlei afleidingen duiken.  Dit kan ons tijdelijk even een prettig gevoel geven. Toch zul je zien dat als je vaker tijd voor jezelf neemt, dat je dichter bij jezelf blijft en minder druk in je hoofd wordt. Op Wishtrips worden ook regelmatig retraites aangeboden die maar een paar dagen duren. Een paar dagen van je leven, maar een onvergetelijke nuttige ervaring.

4 Wees creatief

Ook creatief zijn is geen rocket science. Een pen, kwast, muis of muziekinstrument vastpakken en beginnen met creëren. Hoe geweldig is het om je spirituele zelf in het leven te uiten op een blanco vel. Kunstenaars raken niet zelden in trance tijdens hun werk. Het boeddhisme en andere religies zitten niet voor niets vol met adembenemende kunst. Elk mens is in wezen creatief. Dus ook jij!

5 Beweeg! (in de natuur)

Wandelen. Zwemmen. Joggen. Elke vorm van beweging doet iets met je lichaam en daardoor ook met je geest. Kom in beweging en dan vooral in de natuur. De natuur heeft zoveel wijsheid in zich. De natuur heeft de gave om onze ontspanning te herstellen omdat wij tenslotte ook natuur zijn. Als je door hebt welke taal bomen, planten en dieren spreken wordt het leven een magisch geheel. Jij bent ook dat universum! Die oneindige kosmos. Een spiritueel wezen. Toch hebben we armen en benen gekregen. Wat doen we daarmee? Bewegen. Het lichaam was toch de tempel van je ziel?

Laat een Reactie achter