Detoxen is populair tegenwoordig. De ene is fan van een detox kuur en de ander vindt het onnodig. Onze organen ontfgiften elke nacht, maar door (luch)tvervuiling, (chemische) toevoegingen in voeding, cosmetica en verzorgingsproducten, stress, alcohol en medicatie kan je lijf wel een handje geholpen worden. Door een periode puur en zuiver te eten, veel te drinken en te bewegen het liefst in de frisse buitenlucht.

Er zijn vele manieren om te ontgiften; met alleen plantaardige voeding, zonder voeding maar alleen met sap, zonder voeding en sap maar alleen met water en siroop, alleen met thee. Door een Detox Kuur te volgen hopen velen een aantal kilo’s te verliezen. Maar er zijn nog meer goede redenen om een Detox Kuur te volgen. Lees hier welke dit zijn!

1) Het overschakelen van suiker naar vetverbranding

Maar doe dit dan wel in combinatie met een sportprogramma) na een periode met ‘verkeerde’ voedingsgewoonten zoals teveel eten, snoepen, snaaien en snacken. Door een beperkt aantal dagen veel minder suikers en koolhydraten te eten, gaat het lichaam op zoek naar andere voorraden, je raad het al, je vetopslag! Door gezond te eten en te bewegen na de kuur, kun je deze verbrandingsstand in stand houden.

2) Het afsluiten van een emotionele of turbulente tijd in je leven

Bijvoorbeeld na een overlijden van geliefde, ontslag, scheiding, of een andere heftige gebeurtenis. Door eten voor een periode weg te laten wordt er niet alleen lichamelijk ontgift. Ook op mentaal en emotioneel nivo komt er “afval” los en doordat je niets meer kunt weg-eten of je zelf troosten met eten, worden emoties worden eerder voelbaar. Na het uiten en verwerken van je emoties kun je weer door om een frisse en nieuwe start in je leven maken.

3) Bij allergieën, na een ziekte periode..

..huid problemen, darm- en spijsverteringsproblemen, slaapproblemen, hormonale schommelingen, na een zwangerschap, bij lichamelijke klachten en/of blessures. Door minder te eten of alleen te groente en fruitsap te drinken, vermijd je allergene stoffen uit voeding zodat je lichaam rust krijgt. Je spijsvertering hoeft daarom veel minder hard hoeft te werken.

4) Stoppen met roken en andere ‘verslavingen’

..en andere vervelende gewoonten zoals internet/ social media/smartphone, teveel eten (drop, chocolade, brood etc), altijd bezig zijn en/of te veel werken, te laat naar bed gaan, te veel aandacht geven aan je sociale kring maar te weinig aandacht voor jezelf. Door een tijdje je van allerlei prikkels van buitenaf te onthouden en je te ontspannen maak je een nieuwe start . . Zeker als deze plaatsvindt in een andere omgeving; dan kun je vaak makkelijker oude patronen doorbreken. En een start maken met nieuwe en gezonde leefstijl.

5) Verbeteren van een geestelijke & lichamelijke conditie

Ook voeding heeft veel effect op je geestelijke conditie, weerbaarheid en welbevinden. Een schommelende bloedsuiker spiegel heeft b.v. veel invloed op je humeur. Teveel eten van b.v. vlees maakt bij velen je spijsvertering traag en je voelt je moe na het eten. Sporten komt er dan vaak ook niet meer van. Als je ook nog eens tijdens een Detox Kuur matig sport en beweegt, vang je 2 vliegen in één klap! Uiteraard is bewegen en sporten goed voor je tijdens een reinigingskuur, door het stimuleren van de doorbloeding en het lymfe systeem kunnen afvalstoffen sneller en makkelijker worden afgevoerd.

6) Speciaal voor de dames: sapvasten en detoxen

Sapvasten en detoxen met plantaardig voeding geeft een grote reset op je vrouwelijke hormonen. Ben je in de overgang, heb je menstruale klachten of zelfs moeite met zwanger raken? Een sapkuur kan hier verbetering in geven

7) Last but not least: een detox kuur als vakantie inplannen..

..geeft je de rust om bij te tanken van alle drukte om je heen b.v. kinderen, werk, partner, sociale kring, opleiding. Na een kuur voel je je herboren en fit. Je ogen stralen, de huid is zacht, je humeur zonnig, rust in je lijf en je hoofd; dit is misschien wel de belangrijkste reden om een kuur te volgen. De positieve effecten van een kuur nog lang aan kunnen houden. Kuren is een waardevolle investering in jezelf, goed voorbody & mind!

Als je een detox kuur wilt volgen, volg deze dan onder leiding van een detox coach. Hij of zij kan je goed voorlichten en begeleiden tijdens je kuur. Op een plek weg uit je dagelijkse omgeving is een ideale setting voor reiniging en rust.

Wil je eens kijken of een Detox kuur iets voor jou is? Check dan de onderstaande link voor een mooi retreat in Portugal!

Bekijk deze reis op Wishtrips.nl

Ik hoop dat je nu wat beter weet wat een kuur voor je kan betekenen!

Veel gezondheid en plezier.

Zonnegroet,
Jolande
oa. Detox & Lifestyle Coach, Sportvasten Coach en Yoga Docente.

*Raadpleeg altijd je huisarts als je wilt starten met een detox kuur als je medicatie neemt óf een andere behandeling volgt bij een specialist.

Laat een Reactie achter