Verslag van een Yoga-meditatie-wandelweekend bij ‘Wandel naar jezelf’; een grondend avontuur.
Op zoek naar een weekendje weg om uit een beklemmende thuissituatie te stappen stuitte ik na wat googelen op het yoga-meditatie-wandelweekend dat werd aangeboden door An Paridaen van “Wandel naar jezelf”. Het programma, van vrijdagavond tot zondagmiddag, bood een gevarieerde mix van dagelijkse wandelingen door bos, over heide en zandverstuivingen in Drenthe gecombineerd met yoga en meditatieoefeningen. Na aankomst op vrijdagavond op de locatie genoot ik van de stilte en de pracht van de natuur om mij heen.
Na een rondleiding zat ik aan de thee op het terras met uitzicht op de prachtige tuin en de een karakteristieke houten schuur. Ik voelde mij er snel thuis. Het echte programma startte op zaterdag ochtend. Na een yoga les gingen we wandelen in de schitterende omgeving. Onderweg gaf An  aanwijzingen om ons te focussen, bijvoorbeeld op de ademhaling: ‘Neem die waar en accepteer hoe die is’. Al wandelend viel er heel wat stress van mij af. Later liepen wij allen in stilte. Onwennig en in gebarentaal giechelend liepen we aanvankelijk achter elkaar. Toch ontstond rust in mij. De wandeling werkte als een meditatieoefening.
Het was goed rusten na de wandeling en in de middag kregen wij les in Tibetaans Boeddhistische  meditatie waarbij de zachte stem van An ons begeleidde; ‘Het is goed zoals het is, neem waar wat er in je omgaat en verzet je daar niet tegen. Laat maar gewoon zijn wat er is’.
Een tot in de puntjes verzorgde avondmaaltijd aten we buiten op het terras. Na een avondwandeling nestelden wij ons rondom een vuur in de tuin onder een hemel vol sterren. Met een drankje erbij vermaakten wij ons tot laat in de avond. Ik kroop voldaan en blij met een warm gevoel van verbondenheid in bed.

De zondag vloog voorbij hoewel ik iedere minuut afzonderlijk intensief heb beleefd. Tussen 8 en 9 beoefenden we een vier-windstreken-meditatie wat tijdens het bewegen een diep ontspannen effect op mij had. Ik voelde me helemaal los van wat ik thuis had achtergelaten en liep na een zeer smakelijk ontbijt onbezorgd als een kind over het Mantingerveld, een prachtig stuk Drents heidegebied. Ook daarbij leidde An ons met tips tijdens een wandeling van ruim 2 uur met een picknick tussendoor. De zon scheen, het effect van ruimte en stilte was ongekend, het delen van bepaalde levensaspecten via een natuurcollage-opdracht op emotioneel gebied was zeer indrukwekkend voor mij. Met eenvoudige middelen kwamen wij tot kernachtige verbeeldingen van wat in ieders leven speelde op dat moment.

Weer terug op de basis ontdekte ik een hangmat in de tuin waarin ik genoot van het groene bladerdak boven mijn hoofd. Een laatste yoga-meditatiesessie in de buitenlucht sloot het weekend af. Tijdens het inpakken van mijn spullen verbaasde ik me over de ontstane kalmte in mij. Ik voelde oprechte liefde voor mens en natuur zoals ik dat ooit eerder had gekend maar bijna vergeten was. Het sceptische dat ik in het begin nog had – hoezo: wandelen naar mezelf? – was verdwenen, angst voor diepgaande emotionele confrontatie bleek onnodig net als die voor een hoog gehalte aan spirituele zweverigheid was geweest.

Dit weekend zal ik niet gauw vergeten. Ik ben geïnspireerd thuisgekomen en heb de beoefening van yoga en meditatie weer opgepakt. Ik ben letterlijk op meerdere niveaus in beweging gebracht, mijn zelfbewustzijn is aangescherpt net als mijn zintuiglijk waarnemingsvermogen. En vooral: het weekend heeft me inderdaad dichter bij mezelf gebracht. Mijn kern, waar ik jarenlang van afgedwaald was, is weer tot leven geprikkeld. Zonder mij opgelegde normen ben ik harmonieus thuisgekomen in mezelf. Wat een wonderlijke mix aan wandelen, yoga en meditatie in groepsverband kan doen! En dat mede dankzij de accommodatie op een wonderschone plek in Meppen waarvan de naam nog vaak als een mantra door mij zingt: ‘Goed zoals je bent ’.

Manna Holstvoogd