Leestijd: 5 minuten

Het lijkt tegenwoordig ondenkbaar: een aantal dagen helemaal niets doen. Niets. Maar dan ook echt niets. Een retraite is simpelweg een aantal dagen geen telefoon, geen social media, geen multitasking, geen verkeer, geen sociale contacten, geen alcohol of zelfs niet even naar de winkel om een boodschap te doen. Letterlijk betekent het jezelf terugtrekken. Je gaat een aantal dagen mediteren onder begeleiding van een ervaren leraar. Je ziet ook je familie en vrienden een tijdje niet, maar voor je gevoel komen ze juist dichterbij.

Wat als we een tijdje stil zitten en niets doen? Wat gebeurt er met ons tijdens een stilteretraite? Kunnen we dat nog wel? Dagen lang niets doen. En wat zijn de effecten van zo’n retraite? We hebben vijf positieve effecten van een retraite voor je op een rij gezet.

1. Ervaar minder stress

Alles is continu aan verandering onderhevig. De vluchtige werkelijkheid thuis, in het gezin, tijdens de studie of op het werk is altijd aanwezig. De informatiestroom van media is haast niet te volgen. Ondertussen stromen de rekeningen binnen, dienen zich allerlei dagelijkse problemen aan en tikt de klok rustig door. Er lijkt niet eens tijd te zijn om zich met politiek bezig te houden, laat staan met diepzinnige levensvragen.

In een retraite keer je je helemaal naar binnen zonder afleiding van buitenaf. De buitenwereld staat voor jou dan eindelijk even stil. Dit is dé periode om stil te staan bij het leven. Begeleiding van een wijze leraar en andere deelnemers tijdens de retraite geeft je steun. Dit is je kans om in enkele (rustige) dagen meer wijsheid te vergaren dan in een heel (druk) levensjaar.

2. Meer aandacht voor het moment

Het leven zit vol magie en prachtige momenten. Het is alleen jammer dat het ons meestal niet eens opvalt. Door het zwijgen tijdens een retraite ben je continu in contact met jezelf, en niemand anders. Je dealt met wat er zich aandient. Je dringt steeds door tot diepere lagen in jezelf. Lagen waarvan je misschien niet eens wist dat ze er waren. Wat verborgen lag op de bodem van jezelf komt boven. Je wordt steeds helderder.

Op retraite komt je geest tot rust en ga je op een liefdevolle aandachtige manier om met wat zich in het hier en nu aandient. Je focus en concentratie worden steeds sterker. Het moment wordt intenser beleefd en je geniet op een veel dieper niveau dan waarin we ons doorgaans bevinden.

3. Geestelijk verjongend

Tijdens een retraite ben je even helemaal alleen. Op een hele mooie manier heb je de kans om helemaal tot rust te komen. Meditatie heeft bewezen effecten op het brein. Omdat je tijdens je retreat meestal vele uren aan meditatie besteedt krijgen de hersenen de tijd om te helen. Geestelijk worden de juiste connecties gelegd en worden nieuwe delen van het brein op gezonde manier gestimuleerd. De empathie wordt groter en het denkvermogen krijgt meer speelsheid. De wijsheid en rust die je van een retraite meeneemt geven je het gevoel dat je in korte tijd enkele jaren jonger bent geworden. Een ware verjongingskuur voor de geest dus!

4. (Ver)nieuw(d)e energie

Zonder dat we er vaak heel bewust van zijn, zijn we dagelijks in strijd met onze gedachten en ideeën. Als je er bij stilstaat, of zoals in een retraite bij stilzit, kom je tot inzicht dat het slechts een eenzijdige benadering is van de realiteit. Je leert vol met liefdevolle aandacht kijken naar de strijd die zich in je afspeelt. De draaikolk van emoties, indrukken en ideeën komt tot rust. De wind gaat liggen en plotseling komt er meer ruimte. De geest en je hart krijgen ruimte voor meer liefde, meer aandacht en meer energie.

Terugkeren van een retraite in het dagelijks leven is nogal een omslag. Toch heb je geleerd om bij jezelf te blijven. Hierdoor kijk je met een frisse blik en vernieuwde energie naar jezelf en dus ook naar de wereld om je heen. Waarschijnlijk zul je door extra lichamelijke energie en meer focus ook meer van het leven kunnen genieten. Werkzaamheden en omgaan met het dagelijks bestaan gaat je nu makkelijker af.

5. Dichterbij je zelf & de natuur

De primitieve volken van deze Aarde leefden één met de natuur. Alle antwoorden op levensvragen lagen voor hen verscholen in het planten- en dierenrijk. Het principe is dat je in communicatie met ‘de kosmos’ jezelf heelt. De natuur werkt als een soort spiegel voor het zelf. Je mediteert, kalmeert en vibreert mee. Tijdens een retraite stem je je eigen frequentie af op die van de natuur. Je oorspronkelijke trilling. Want die natuur ben je zelf. Je maakt als het ware een reis terug naar waar je vandaan komt.

Vond je de natuur al super mooi? Na een retraite wordt jouw waardering voor de natuur alleen maar groter. Ook in je ervaring komen planten en dieren meer tot leven en voel je je meer met de natuur verbonden. Het contact met mensen en de bewustwording van jezelf worden intensiever. Je beweegt in een flow mee op de trillingen van het universum als je beseft dat je niets meer of minder bent dan de energie waaruit alles bestaat.


Benieuwd naar onze retraites op dit moment? Bekijk ons aanbod van retraites.